Sunday, 23 March 2014

Tahniah Gem 4!

Pada 20/3/2014 kami bertiga bertolak ke Kota Baru dengan penerbangan paling awal dan pulang dengan penerbangan paling akhir. Tujuannya cuma satu, untuk mengambil keputusan peperiksaan SPM Gem 4.

Kami tiba ketika masih pagi. Sempat bersantai-santai sarapan pagi dengan Serati. Kemudian, menghala ke masjid yang berdekatan kerana masih awal untuk ke sekolah. Ketika jam menunjukkan pukul 9.00 pagi, kami beredar ke MRSM Pengkalan Chepa. Di situ, kami menunggu agak lama.

Setelah menunggu, tiba-tiba mendapat signal untuk mengambil keputusan. Majlisnya sangat ringkas. Pelajar-pelajar terus beratur mengambil keputusan dan pulang. Tiada majlis penyampaian pelajar-pelajar cemerlang atau yang seumpamanya. 

Untuk SPM kali ini, debaran tidaklah terasa sangat. Kerana Gem 4 sudahpun memulakan pengajiannya berdasarkan keputusan peperiksaan percubaaan. Setelah berbaris agak lama, akhirnya Gem 4 diberi slip keputusan.  Alhamdullillah. Ia di luar jangkaan, apatah lagi pada hari-hari permulaan peperiksaan SPM, Gem 4 disyaki demam campak. Menghadapi peperiksaan di dalam keadaan tidak selesa.  Namun, di sebalik kesukaran, Allah memberi kejayaan dan kesenangan. Satu pengajaran yang amat berguna, mintalah pada Allah sebanyak-banyaknya. Sungguh, dia Maha Pemberi.

2 comments:

Anonymous said...

Tahniah...ayah, ibu dan anak.....sederet A lagi......tompang bersyukur dan gembira...

Farah Sharif

Anonymous said...

Farah,

Thanks...

Alhamdullillah