Wednesday, 24 June 2015

Tunjuklah Kami Jalan yang Lurus

Dua hari lepas ada tazkirah Ramadhan yang disampaikan oleh Sheikh Nuruddin Al Banjari. Selalu melihat beliau di kaca tv sahaja. Kali ini berpeluang untuk mendengar secara 'life'. MasyaAllah, beliau sangat bersemangat menyampaikan tazkirah sehinggakan nada suaranya sentiasa tinggi dari mula hingga akhir. Sedar-sedar, tazkirah sudahpun tamat. Sangat cepat masa berlalu. Ada dua perkara penting menjadi intipati tazkirah ini. Pertama, tentang umur yang singkat. Kedua, tentang "tunjukkanlah kami jalan yang lurus".

Perjalanan hidup kita sangat singkat jika dibandingkan dengan alam kubur, padang masyar dan kehidupan akhirat yang kekal abadi. Kebahagian pada ketiga-tiga alam yang bakal kita hadapi, sangat-sangat bergantung pada kehidupan di dunia yang kita sedang lalui. Lalu, apakah strategi untuk mengumpul pahala-pahala ini? Kita ada pilihan. Kita boleh selalu ke Madinah dan Mekah untuk mengerjakan haji atau umrah. Di Masjid Nabawi, pahala digandakan dengan 1000. Di Mekah pula, pahala digandakan 100,000. Pun begitu, tidak semua antara kita mampu berbuat seperti itu.

Untuk ke Mekah atau ke Madinah, kita perlu ada 5 perkara:
1. Wang. Tanpa wang kita tidak sampia ke sana.
2. Sihat. Jika sakit, kita tidak mampu mengerjakan amalan di sana.
3. Masa. Tanpa masa yang sesuai, kita juga tidak mampu ke sana.
4. Kenderaan. Tanpa kenderaan yang sesuai, kita tersadai di sini.
5. Hidup. Jika mati, amalan kita sudah terputus. Tidak dikira lagi.
Maka, untuk menghadirkan diri ke Madinah dan Mekah, bukan milik semua orang atau sebarang makhluk Tuhan.

Tetapi, apabila Ramadhan datang, ia rahmat Allah untuk semua. Si sakit, si sihat, si miskin, si kaya, si cacat, si pendek, si panjang... semuanya dapat merasa. Ia hadiah Allah untuk semua dengan sifat Maha Pemurah dan Maha Penyayangnya. Termasuklah makhluk yang di langit, di bumi dan apa sahaja yang ada di antaranya. Peluang besar setahun sekali untuk menggandakan pahala bagi amalan yang sedikit kita ada. Bayangkan, pahala perbuatan sunat diberi seperti pahala amalan wajib. Amalan wajib pula, pahalanya digandakan 70 kali. Ada pula Malam Lailatul Qadar yang bernilai seperti 1000 bulan. SubhanAllah, ia peluang terbuka untuk semua. Rebutlah. Hidup kita singkat. Amal kita sedikit. Gandakanlah apabila Ramadhan datang bertandang. Ia datang kepada kita semua. Diundangpun datang, tidak diundangpun ia datang. Biar kita sakit dan berduka. Biar kita miskin dan hina. Ia tetap datang menyapa! 

Kerana hidup kita singkat, kita perlukan petunjuk untuk jalan yang lurus untuk menuju kehidupan akhirat yang kekal abadi. Maka Allah mewajibkan kita meminta pertolonganNya 17 kali sehari di dalam bacaan Al-Fatihah untuk setiap rakaat sembahyang. 

 Ya Allah
Tunjukkan hati kami jalan yang lurus..
Tunjukkan fikiran kami jalan yang lurus..
Tunjukkan mata dan telinga kami jalan yang lurus..
Tunjukkan kaki dan tangan kami jalan yang lurus..
Tunjukkan mulut kami jalan yang lurus..
Tunjukkan darah, daging, tulang dan kulit  kami jalan yang lurus..
Tunjukkan ibu bapa kami jalan yang lurus..
Tunjukkan anak, cucu dan semua keturunan kami jalan yang lurus..
Tunjukkan sahabat dan jiran kami jalan yang lurus..
Tunjukkan pemimpin kami jalan yang lurus..
Tunjukkan sultan kami jalan yang lurus..
Tunjukkan guru kami jalan yang lurus..
Tunjukkan hakim dan peguam kami jalan yang lurus..
Tunjukkan polis dan tentera kami jalan yang lurus..
Tunjukkan peniaga dan ahli korporat kami jalan yang lurus..
......

Ia permintaan yang tidak bertepi
Mudah-mudahan doa kita dimakbulkan Allah
Barulah keseluruhan hidup kita akan sejahtera di bawah Rahmat Ilahi.

No comments: