Sunday, 23 August 2015

Segalanya Mungkin

Segalanya mungkin terjadi dengan Kun Fa Ya Kun Allah. Banyak perkara yang telah berlaku di dalam hidup kita di luar jangkaan. Kadang-kala kita sangat berharap untuk mendapatkan sesuatu pada saat-saat yang tertentu. Namun, harapan itu kerap kali hampa. Lain yang diharap, lain yang menjadi nyata. Suatu ketika dulu saya termasuk di antara manusia yang akan merasa kecewa kerana harapan-harapan yang musnah itu. Namun, pengalaman hidup banyak mengajar bahawa ubahan takdir itu terselindung seribu Rahmat Allah. Sungguh.. Allah Maha Pengasih dan Penyayang. Dialah Maha Perancang.

Akhir-akhir ini banyak perkara yang mengajar saya menjadi redha dengan ketentuan Allah yang berbeza dengan kehendak kita. Kita tidak tahu bahawa apa yang kita mahu sebenarnya akan memudarat kita di masa hadapan. Contohnya, Gem 5 amat berharap untuk ke sekolah asrama X. Sekolah berprestig dan mendapat tempat yang tinggi dalam carta kecemerlangan. Atau ke sekolah Y, yang juga mempunyai kedudukan yang tinggi di antara sekolah cemerlang. Tetapi, ditakdirkan Allah, Gem 5 hanya layak ke sekolah Z. Beberapa bulan kemudian, rakannya yang ke sekolah X telah menarik diri. Kata rakannya, hanya pembelajaran sahaja yang sangat dititikberatkan. Kebanyakan pelajar mengalami tekanan perasaan. Dua minggu lepas pula, sempat bersembang-sembang dengan ibu yang anaknya ke sekolah Y. Kata ibu tersebut anaknya juga mengalami tekanan kerana kemasukan pelajar yang ramai dan perlu berlumba-lumba untuk mendapat tempat di sesuatu kelab / pertandingan dan sebagainya. Sedangkan, Gem 5 hidup ceria di sekolah Z. Peluang terbuka untuk menceburi apa saja yang dikehendaki. Sekolah Z menitik beratkan pembelajaran. Tapi pada masa yang sama ia juga membimbing kemahiran lain.

Dua minggu lepas, Gem 6 pula perlu menghadapi ujian 'oral' untuk PT3. Setelah mendapat jadual dan nama guru yang akan terlibat, beliau susah hati tentang perkara itu. Guru yang diberi itu katanya garang dan kurang mesra. Lalu, kata saya marilah kita sama-sama berdoa semoga Allah memudahkan.Selepas sessi 'oral', Gem 6 pulang ke rumah dengan wajah ceria. Katanya jadual 'oral' nya bertukar di saat akhir dan dia mendapat guru yang mengenali dan menyukainya. Allahuakbar... bukankah kita selalu mendengar... berdoalah.. kerana doa boleh menukar suratan takdir. Ia contoh yang ada di depan mata! Yakinlah.

Begitulah hidup ini... apa-apapun mungkin berlaku. Semoga yang segalanya mungkin itu bertukar menjadi Rahmat dari Allah untuk kita semua.

No comments: