Tuesday, 21 September 2010

Raya

Seperti saban tahun, Raya telah datang dan beransur pergi. Puas rasanya beraya tahun ini kerana dapat bercuti panjang, hampir dua minggu! Selalunya, cuti raya, cuti sekolah dan cuti semester tidak bertembung - cuti raya cuma sekadar tindanan masa antara ketiganya.

Raya bukanlah istilah luar biasa. Di Malaysia, banyak sungguh perkataan-perkataan raya - jalan raya, lebuh raya, balai raya, pilihanraya, bunga raya, kasut raya, baju raya, kuih raya, duit raya, langsir raya, jamuan raya, raya Cina, raya Deepavali... raya..raya..raya. Pun begitu, raya Aidil Fitri, tetap istimewa di hati.. yang tersimpul bersamanya kenangan-kenangan yang masih utuh di ingatan.

Beberapa dekad dahulu, menanti raya adalah suatu siksa. Penat sungguh menghitung hari untuk meraikan raya. Persiapan menyambut raya mempunyai aura yang luar biasa. Masih terkenang, mak dan kawan-kawannya akan sibuk bertanya... sudah ditumbukkah beras menjadi tepung atau gula menjadi debu? Kerana, pada bulan puasa dan hari raya, mak akan menyediakan kuih dengan tepung dan gula hasil tumbukan lesung sendiri. Sekampung akan berbunyi hentaman lesung tangan yang silih berganti... dan kami pasti menjadi antara pembantu dan pengacau kerja-kerja mak. Itu baru cerita tepung dan gulanya. Tidak lagi termasuk cerita mengacau dodol dan halwa maskat atau menguli tepung kuih bangkit atau menimbuk telur untuk bahulu atau menekan kuih kacang. Menjelang Syawal juga penat begitu... mengejar ayam yang kuat larinya, membalut ketupat-ketupat, memasang langsir, menyapu sampah.... Sebutpun penat apatah lagi memikul kerjanya. Lalu, Ramadhan dan Syawal selalu hilang dalam penat. Tidak sempat untuk bertafakur dan menghitung nikmat. Kerana itu, menunggu Syawal terasa amat lambat. Tidak banyak fokus pada ibadat. Cuma yang sering dingat, ialah memasang pelita-pelita kecil mengelilingi kampung untuk meraikan malam Tujuh Likur. Bila dikenang.. rupa-rupanya begitulah coraknya Ramadhan dan Syawal yang telah disambut. Alangkah ruginya......

Kini, ketika dunia sudah moden dan berteknologi serta kewangan menjadi mampu, penat Ramadhan dan Syawalpun rupa-rupanya telah berlalu. Ianya cuma tinggal sebagai secebis kisah-kisah kehidupan yang amat manis untuk dikenang, bukan untuk diulang. Ramadhan akhir-akhir ini, membuka satu lingkar kisah baru. Rakan-rakan di sekeliling tidak bertanya apakah kuih yang telah ditempah atau berapa pasang baju yang sudah dibeli, atau apa warna langsir atau sofa atau rupa perabut baru? Ketika saling bertemu, soalan yang diaju,"Dah habis juzuk ke berapa?" atau "Ingat.. malam ni malam ganjil.. jangan lupa solat malam!". Di rumah pula, kedengaran bacaan Al Quran yang silih berganti. Soal tepung, gula, baju, kuih kini tenggelam di dalam keinginan untuk lebih mendampingi Tuhan. Lalu, ketika di ambang Syawal, terasa benar Ramadhan amat pantas berlalu. Apakah Ramadhan kali ini telah lebih baik daripada Ramadhan lalu? Apakah tabung amalan kini padat? Apakah sudah sebersih bayi tanpa dosa? Hanya Tuhan yang tahu, pemilik buku catitan yang Maha Sempurna.

Untuk Suami, mak, anak-anak, kakak, abang, saudara mara, sahabat handai dan rakan maya, Salam Aidil Fitri, mohon ampun dan maaf, moga amalanku dan amalanmu diterimaNya.6 comments:

N N said...

assalamualaikum puan
selamat hari raya aidilfitri
minta halal ilmu dan tunjuk ajar

Anonymous said...

Salam N-N,

Selamat hari Raya, semoga amalku dan amalmu diterimaNya.

SevenDrops

teratakmuslaily said...

salam kak.. selamat hari raya... terima kasih mengundang kami...
kak, program hujung minggu dah penuh... dah plan ngan izan nak serang jajahan tengah next week tapi tetiba boss soh gi bengkel... kalau kami serang masa 30 syawal, boleh lagi ke kak??? huhuhu...

Anonymous said...

Laily,

Boleh.... confirm later!

K.Nas

nurazzah8 said...

bila kita nak buat jamuan Raya HotIdeas????

Anonymous said...

Nurazzah8,

Boleh plan bukan hari Jumaat....


Sevendrops