Thursday, 8 October 2009

Dikunjung dan Mengunjungi

Raya tidak habis lagi.. malah ketika cuti hujung minggu, jalan-jalan masih sesak. Tidak hairanlah jika sesetengah tetamu yang berkunjung akan berkata, "ini rumah ke enam untuk hari ni", "Ini rumah ketiga untuk hari ini"..... masing-masing membilang rumah di dalam kekenyangan.. jika boleh dan terdaya, semua jemputan rumah terbuka ingin ingin dipenuhi demi menjaga silaturrahim.

Minggu lepas kami juga dikunjungi tetamu. Ada saudara-mara ada sahabat handai. Emmp.. kalau saudara mara, ha.. senang ... mereka lebih suka bersantai di dapur .. bilik pelbagai fungsi kami. Semua 'self service'.

Dari atas dapur terus ke atas meja

Tetamu tersenyum... sambil membancuh air

Pada masa yang sama kami dikunjungi oleh orang jauh.. keluarga Pak Ya dan Fauziah. Lama sudah tidak berjumpa. .. banyak cerita...


Pak Ya dan Fauziah sedang menjamu selera


Pertemuan sahabat lama, Gem 7 dan Arif. Mereka berkongsi hari lahir yang hampir sama dan mempunyai pengalaman yang sama: iaitu memasuki 'Universiti' ketika dalam pantang!

Kami juga berkesempatan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. ada yang baru saja berjumpa di kampung.. kini beraya di rumah sendiri pula. Ada yang sudah lama tidak dikunjungi. walau bagaimanapun kami hanya mampu mengunjungi tiga buah rumah di tiga lokasi yang berbeza: Meru, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur.

Gem 7.. tersadai kekenyangan selepas beraya di tiga buah rumah! Anak-anak dengan aktiviti mereka ketika ibu bapa asyik bersembang Ini di rumah Ani dan Fatah.. sepupu..
Anak-anak suka berlari-lari di sekitar rumah Ani
Hari ni hari Jumaat ..ahh.... esok beraya lagi!

2 comments:

zafwah said...

waaaa...syoknya jmpa kak fauziah dgn pakya..geng kak nas n abg fifi plng ngam dl..2pengaruh yg SGT BESAR kt zul (ebay n carboot)..hihihi..

SevenDrops said...

Salam Farah,

Kih..kih.. lawak lah Farah ni... memang tak rugi.. percayalah.. balik sini, dan merasai..betul..betull.. tak rugi!!!