Wednesday, 16 April 2014

Aku vs. Grace

Sekitar sebulan lepas, saya dan rakan-rakan berkesempatan bertemu dengan Grace, seorang gadis yang baru memeluk Islam. Sudah beberapa lama saya selalu mengimpikan diberi kesempatan untuk bertemu di kalangan muallaf. Seperti berpuluh tahun dulu saya dan rakan-rakan berkesempatan menemu bual beberapa muallaf sekitar komuniti kecil di Binghamton, USA. Ia satu kenangan yang manis. Entah kenapa saya suka. Barangkali saya melihat kehebatan mereka memilih untuk berada di jalan yang benar. Satu pilihan yang berisiko tinggi. Kenapa? Kerana pilihan itu bererti mereka sanggup berubah. Perubahan yang sangat besar dalam rutin kehidupan dan kepercayaan.

Setiap kali apabila diberi kesempatan.. keinginan bagai meluap-luap untuk bertanya setiap detik yang mereka lalui sehingga mereka berhijrah. Apa yang dirasa? Apa yang terdetik? Kenapa? Kerana mereka bukan kita. Kita sudah tersurat berada di jalan yang lurus. Tidak perlu berjuang kepercayaan. Ia sudah ditanam dan sebati. Sehingga kadang-kadang kita hampir lupa tentang nikmatnya untuk memiliki setitis iman atau menghitung paras iman yang tinggal. 

Maka saya merenung semula saat keislaman seorang aku. Ya aku. Aku sudah Islam hampir separuh abad. Satu jangka waktu yang sangat panjang. Sepanjang itu aku wajib percaya 6 perkara. Percaya bahawa ada 6 rukun iman:  Percaya Allah ada;  Percaya Malaikat ada; Percaya nabi dan rasul ada; Percaya kitab-kitab  ada;  Percaya Hari Kiamat ada. Percaya Qada dan Qadar ada. Sepanjang itu juga aku wajib  melakukan 5 perkara:  Ucap syahadah sepanjang masa; Sembahyang sehari 5 kali; Puasa Ramadhan setahun sekali; Keluarkan zakat setahun sekali danTunaikan haji sekali seumur hidup. Selagi aku dikandung hayat itulah 6 perkara yang akan aku percaya dan itulah 5 perkara yang aku akan aku lakukan. Tapi bila ia bermula? Apa yang aku rasa?

Lalu.. aku merenung jauh ke belakang. Bila aku mula bersembahyang? Aku mula bersembahyang kerana disuruh. Lama baru aku mengenal Tuhan. Sembahyangpun ikut yang mana suka. Pernah aku digelar "Lebai Maghrib". Kerana sembahyang Maghrib sahaja yang dibuat. Waktu itu sahaja Mak dan Ayah perlu dihadap dalam samar lampu pelita. Isyak? Sudah lena keletihan. Sembahyang menjadi rutin perlakuan. Ia selalu benar tidak berkait dengan ketinggian iman. Puasa pula yang sangat dititikberatkan. Itupun kerana ada ugutan... tidak puasa, tiada raya. Waktu berbuka akan dipinggirkan. Itu hukuman berat. Kerana sepanjang tahun juadah puasa adalah istimewa dari hari-hari biasa. Lama ia menjadi sebati merentas tahun demi tahun. Jangan cerita tentang tudung dan aurat. Sehingga tingkatan 3, satu sekolah hanya ada sekitar 5 orang sahaja yang bertudung. Itupun dikira sangat pelik, luar biasa.

Lalu... bila aku mencari Tuhanku? Ahh.... hidup zaman dulu lebih banyak bermimpi. Realiti di depan mata tidak senang dan sempurna. Ketika itu aku sibuk meminta-minta. Aku meminta pada Allah.  Dan Allah mengabulkan bisikan - bisikan rahsia. Aku makin cinta dan bergantung harap padaNya. Aku kira begitulah ...  Tidak ada batas yang jelas. Rutin kehidupan bercampur baur antara dosa dan pahala. Tidakpun berhenti sejenak dan berkira. Asas Islamku dari suruhan. Suruhan menjadi rutin. Rutin menjadi kaku. Kadang ada rasa ... kadang menjadi sangat lesu. Aku ingin sekali seluruh keturunanku tidak begini. Mewarisi Islam yang disuruh. Aku ingin melihat Islam mereka lahir dari hati nurani sendiri. Islam seperti Grace bukan seperti aku.

Aku vs. Grace? Seperti langit dengan bumi... dan mampukah aku mencuci dosa-dosa yang berlalu menjadi sesuci dia!
2 comments:

Anonymous said...

salam kak, sungguh setuju....saya mengenal tuhan semasa di Nottingham...bila tiada lagi yang nak dipegang kecuali tali Allah azzawajalla....

Farah Sharif

Anonymous said...

Salam Farah...

Ya Farah... kita juga baru mengenal Tuhan... Itupun kalau sedar. Kalau tidak sekadar mengaku sahaja...


K.Nas