Wednesday, 22 July 2015

Ramadhan Telah Pergi

Ramadhan kali ini cepat benar berlalu. Tidak pernah merasa secepat seperti ini. Tidak sempat terasa penat, ia sudah pergi. Apakah jarum jam bergerak laju? Atau bumi berpusing lebih ligat? Hari ini.. ketika ramai masih cuti beraya, otak sedang menganalisa. Terasa sedikit pelik untuk Ramadhan kali ini. Pelik untuk seisi keluarga. 

Ramadhan kali ini ... kami tidak berkira-kira sangat dengan kedatangan Aidil Fitri. Tidak seperti tahun-tahun lalu. 

Ramadhan kali ini tidak langsung bersantai pada waktu berbuka di mana-mana majlis berbuka buffet di hotel-hotel.

Ramadhan kali ini tidak langsung bersantai di majlis berbuka sahabat handai atau kaum kerabat.

Tidak pernah rasanya melalui Ramadhan dengan ketakutan menerima mana-mana jemputan. Takut jika kalau-kalau dengan jemputan itu menghalang menghadirkan diri ke masjid untuk berterawih dan bertazkirah. Takut pada masa berbuka yang sangat singkat.. tidak berbaloi untuk berleka-leka dan membiarkan Ramadhan berlalu tanpa disantuni.

Tidak pernah rasanya melalui Ramadhan tanpa hiburan lagu-lagu raya. Tapi kali ini ia berlaku. Tidak sempat bersendu dengan lagu-lagu retro Dendang Perantau..atau Sepasang Kurung Biru. Tidak langsung terdengar lirik "minta mak kueh sepotong ....".

Ramadhan kali ini... biarlah ia berulang lagi untuk kesekian kali di tahun-tahun hadapan. Ya Allah .. temuikanlah kami pada Ramadhan yang akan datang. Aamiinn.

p/s: Aidil Fitri kali ini tanpa Mak di sisi. Satu keadaan yang tidak boleh dibayangkan sebelum ini. Balik kampung berhari raya tanpa ibu dan ayah untuk disantuni? Pun begitu, Aidil Fitri disambut jua secara tradisi. Berbaur di antara nostalgia kenangan lama. Aidil Fitri kali ini ... kali pertama melawat pusara Mak. Damailah Mak di sana, InsyaAllah.

No comments: