Saturday, 13 February 2016

Ketika Sedang Diuji

Ketika jalan di hadapan kabur, dan tiada jalan pilihan, maka dunia seperti ada sekatan. Bila sesekali terasa begitu.. teringat kisah lampau yang sentiasa menjadi inspirasi untuk diri sendiri.

Suatu masa dulu, ketika berhempas pulas mencari idea untuk menyelesaikan masalah penyelidikan, saya telah temui jalan yang sangat buntu. Seperti tidak ada sebarang penyelesaian langsung. Ketika program komputer yang ditulis memerlukan masa 10 tahun untuk mampu memberi jawapan, penyelia pula sangat mendesak untuk menambah bilangan data sehingga ke angka juta. Pada saat itu, saya hanya mampu menyelesaikan masalah yang melibatkan ratusan sahaja! Jauh sekali bilangannya di antara keupayaan sendiri dengan kehendak penyelia yang seakan tidak mengerti. Ketika itu, saya terasa dunia sudah kelam. Jalan di hadapan berbalam-balam. Tidak langsung nampak jalan. Keluh kesah tidak terhingga sambil mengadu nasib kepada yang Esa. "Tolonglah hambaMu ini... yang buntu ilham. Tolonglah hambaMu ini yang dunianya sekarang sangat kelam"... begitulah yang dirayu. Bertalu-talu. Terutama ketika terjaga di tengah malam. 

Ketika melalui hari-hari yang sangat duka. Ketika hampir putus asa. Allah memberi jalan keluar dan memudahkan segalanya.

Ketika ini saya kira saya sedang berdepan dengan kepekatan malam dan jalan yang berbalam-balam. Jika dulu hidup sedih dan berkeluh kesah... hari ini saya tenang sekali. Kerana saya pasti Allah sedang menguji. Dan Dia sedang Memerhati. PadaMu ya Allah segalanya kami menyerah. Terangkanlah jalan di hadapan yang kelam.... Semoga ada cahaya di sebalik jalan yang berbalam-balam.

No comments: