Sunday, 1 March 2009

Tetamu dari Jauh

Tetamu dari jauh, keluarga Zul dan Farah, telah bertandang ke rumah kami pada lewat petang hampir dua minggu lepas. Barangkali terkejut besar Gem 7 apabila mendapati kawan yang dirinduinya terpacak di depan mata. Agak lama beliau 'terkejut', malu hendak menyapa. Apa ya yang difikirkannya.. mungkin seperti mimpi.. Haziq from far far away come to our house!! Biar pun tak lama, dapatlah Gem 7 melepaskan rindunya. Apabila keluarga Zul dan Farah ingin berangkat pulang, kami terpaksa menerangkan yang Haziq akan pergi semula 'far far away' to our white house. Gem 7 nampak sedih tapi seperti menerima hakikat bahawa beliau tidak mungkin dapat mengikut Haziq pulang. Tapi Gem 6 seakan marah sungguh.. It's not fair!! Why can they go back and we can not??? I want to go.. I want to go..

Suka sungguh Gem 7 berjumpa dengan kawan lamanya

Ke atas dan ke bawah, ke depan dan ke belakang, berdua-duaan

Kami pun rasa macam mimpi... rasa macam di 71, Burford Road lagi..

Sejak kehadiran tetamu dari jauh itu, Gem 7 tidak sudah-sudah bercerita tentang 'white house' kami. Agaknya beliau semakin pasti yang 'white house' dan kehidupannya di sana bukan satu mimpi. Rupa-rupanya banyak perkara yang beliau masih ingat. Tentang bajunya.. kasutnya.. siri-siri kegemarannya.. minuman dan makanan. Kalaulah..white house itu dekat lokasinya, mampulah kami membuai ingatan Gem 7 atau melayani keinginan Gem 6.

2 comments:

mummyiris said...

Dapat dibayangkan perasaan Gem6 dan Gem7 kala itu... itulah, kalau dekat memang dah lama kami ulang alik kan kaknas...

kak, cuti sekolah apa plan? si liyana dah request sleep over, camne nie?... hehehe...

SevenDrops said...

Salam Laily,

Kami tak ke mana. Anak-anak saja yang cuti. Sleep over kat mana? Bisa diatur....

Semalam Aufa masih merengek-rengek nak balik Claremont... I hate to go to school here... alamak...