Tuesday, 14 December 2010

Genting 2010

Bercuti ke Genting? Serba salah untuk membuat keputusan. Kerana nama lokasi tersebut sinonim dengan judi, satu perlakuan antara dosa-dosa besar yang dimurkai Allah. Pun begitu, hati bagai tercuit hendak melangkah pergi... pertama.. kerana seumur hidup tidak pernah menjejak kaki, kedua... ia juga bumi milik Tuhan! Lalu, kamipun menempah bilik dan tiket lebih awal. Kata rakan, "Kenapa pergi di bulan Disember? Cuaca selalu buruk. Kemungkinan besar, percutian akan menjadi muram". Hati menjadi gusar. Apakah sudah tersilap? Perlukah dibatalkan? Jika batal, bila lagi masa untuk bercuti? Hari-hari, hidup dilanda sibuk. Justeru, masing-masing mula memanjat doa, mudah-mudahan ketika kami di sana, cuaca terang benderang.

Bila tiba hari dan waktu untuk berangkat, langit mendung dan hujan kadang kala gerimis. Hatipun menjadi sayu kerana cuaca yang terang benderang tidak menjelma. Barangkali, benarlah kata rakan bahawa cuaca yang begitu mengundang cuti yang suram! Apapun, kami meneruskan juga perjalanan sambil amat-amat berharap cuaca akan bertukar, yang suram menjadi cerah dan berdoa .. antaranya.."Ya Allah, jadikanlah perjalanan kami ini lebih baik daripada yang kami harapkan..."

Untuk sampai ke puncak, kami terpaksa meredah awan. Semua menjadi begitu teruja apabila melihat awan-awan berterbangan. Cantik! Sampai di sana, jam baru menunjukkan pukul 11 pagi. Mengikut peraturan, bilik hanya boleh diduduki pada pukul 3 petang! Mengikut komen-komen di laman web, hotel ini sering lambat ketika check-in. Aduhai ... lamalah lagi nampaknya kami perlu berlegar-legar! Ketika membuka pintu kereta, kami disapa dengan awan-awan berterbangan dan angin sepoi-sepoi bahasa. Semua menjadi teruja ... antara kami ada yang berkata "I smell Nottingham! I smell Burford Road!" dan suasana menjadi begitu nostalgik. Agaknya, jika ada yang memerhati, pasti kehairanan melihat sekumpulan manusia yang begitu teruja dengan alam sekitar.

Saya cuba mendaftar ke bilik sebaik sampai ke hotel. Tidak sangka pula kami dibenarkan masuk ketika itu, iaitu empat jam lebih awal. Sekilas lalu, saya seakan terasa .. Ya Allah.. Engkau telah menjadikan keadaan ini lebih baik daripada yang kami harapkan. Kami cuma berharap kami dapat masuk tepat pada masanya iaitu pukul 3 petang. Allah memberi yang lebih baik = pukul 11 pagi!

Percutian penamat bagi 2010

Ketika kami sampai ke bilik, pemandangan sungguh indah. Kata Gem 7, "Look.. we are above the cloud! Later, we can fly!". Ia cuma fenomena alam yang biasa. Bukankah setiap hari awan berarak lalu? Tapi, memandang awan ketika berada di posisi begini, dalam suasana yang suram dan muram, menimbulkan satu kesyahduan... alangkah indahnya ciptaan Tuhan.

Awan mendung yang menutupi
Kami menaiki kabel merentasi kepulan awan
Mula-mula rasa gayat... bila dah lama .. rasa suka
Terasa ianya satu pengalaman yang berbaloi
Suka awan!

Pada hari yang berikutnya, cuaca adalah cerah dan terang benderang. Tiba-tiba mulut berkata, "Suasana semalam lebih baik daripada hari ini... ia menimbulkan susana lampau yang begitu dirindui!". Tapi, bukankah cuaca sebaik hari ini yang kerap didoakan! Sepatutnya, saya bergembira kerana doa sudah dikabulkan. Dan ketika itu saya teringat kembali keratan ayat Al Quran yang membawa maksud ada kalanya apa yang kita doakan bukanlah yang terbaik bagi kita. Sesungguhnya Allah lah yang lebih mengetahui segalanya. DIA lebih mengetahui apa yang baik untuk kita. Lalu, saya menyesal kerana merasa sedih semasa memulakan perjalanan yang telah diiringi dengan hujan gerimis dan langit yang kelam. Rupa-rupanya, di puncak ini, itulah suasana yang nostalgik, buat pengubat rindu pada kenangan silam.

Esoknya.. mula berkeliaran di taman tema
Kami antara yang terawal... "semua bagai ana yang punya!"
Di Dinasour Land
Gem 7 yang sibuk dengan Big wheel
Entah berapa kali menaiki roller coaster - dari 8 pagi sehingga 1 pagi hari yang berikutnya!
Ke lima-lima Gem

Di tingkat 9, suara azan jelas berkumandang dari masjid yang berdekatan. Hati bagai berkata-kata... alangkah indahnya jika Genting menjadi milik kita!

5 comments:

teratakmuslaily said...

kaknas, tak ajak pun gi genting!!!

Anonymous said...

Laily,

Ya tak ya... tak terajak pulak ye... tapi kalau Laily nak pi, jom kita pi.... meriahhhh..

K.Nas

zafwah said...

salam kak nas...syoknyaaaaaaa...terining nk pi..tp wat masa ni kena sabar dl..lom betul2 settle down lg..lg pun hadif kecik lg..rugi ja pi klu semua dia tak mau naik..hihih

kak nas mai la jln umh..no sy 0165683952

Anonymous said...

Farah,

Rindu nak jumpa nih! Orait.. weekend you all selalu tak ada ke?

K.nas

zafwah said...

kak nas..weekend ni xda gi kenduri shah kt johor...weekend dpn plak balik kampung zul kt batu pahat..mggu lepas2 tu may be ada kt umh je..