Sunday, 1 March 2015

Gem 5 ke Sekolah Menengah Sains Alam Shah

Pada 25hb. Februari 2015, akhirnya hajat kami untuk menghantar Gem 5 ketika di dalam Tingkatan 4 ke asrama penuh telah dimakbulkan Allah. Sudah tentu ia tidak mudah. Kegetiran PT3 seperti menggambarkan tidak ada peluang bagi Gem 5 untuk ke mana-mana sekolah berasrama penuh. Ketika keputusan PT3 merudum, syarat untuk kemasukan ke MRSM dan SBP tidak berubah. Kononnya ia diambilkira. Tetapi realitinya ia tidak begitu.

Perasaan cemas ketika keputusan GAGAL untuk ke MRSM diterima.. tidaklah dapat digambarkan. Apatah lagi apabila menalipon ke pihak MARA, si penjawab talipon berkata.. kalau begitu anak anda juga gagal untuk ke sekolah asrama yang lain kerana syaratnya mesti mendapat A di dalam matapelajaran Matematik dan Sains. Pemberitahuan itu seakan meruntuhkan kesemua harapan. Tetapi, jauh di sudut hati hanya percaya kepada kuasa Kun-Fa-Kun Allah. Biar apapun apa halangan yang datang, jika ditakdirkan Allah, ia tetap milik kita.

Akhirnya, pada 30hb Januari, dapatlah keputusan Gem 5 diterima ke Sekolah Menengah Sains Alam Shah. Ia tidak ada di dalam senarai pilihan. Saya cuba mencari-cari maklumat tentangnya. Terjumpa satu blog bekas pelajar menceritakan kehidupannya di sana. Ah... Allah Maha Berkuasa. Dia memakbulkan doa-doa hambaNya. Dia memberi lebih dari apa yang yang diminta.

Slogan sekolahnya yang akan mendidik anak lelaki untuk menjadi wali keluarga yang berguna, amat menarik perhatian. Wajib sembahyang fardu di surau 5 x sehari. Wajib sembahyang Dhuha ... wow! Ia tidak mampu dilakukan oleh Gem 5 di rumah. Ruang sekitar banyak godaan dan hasutan. Maka, dengan itu kami amat berbesar hati dan bersyukur tidak terhingga kerana Allah memberi Rahmat yang tidak diduga. Benarlah.. apabila kita berdoa, kita hanya meminta semoga Allah memberikan yang terbaik untuk kita. Jika kita menyatakan sangat jelas itu dan ini.. mungkin yang kita sangat-sangat minta itu tidak terbaik untuk kita!

Pun begitu... ketika selesai hari pendaftaran... air mata seakan bergenang. Kerana berita gembira ini tidak dapat dikongsi lagi dengan ibu tercinta. Selalunya .. apa-apa sahaja yang berlaku akan dilaporkan pada Mak. Mak akan tersenyum gembira. Mak akan memberi nasihat itu dan ini. Al Fatihah untuk Mak. Berehatlah di sana.. di alam yang kekal abadi. Semoga anak cucu Mak mampu menitip hadiah saban masa untuk Mak bergembira di sana.

No comments: