Monday, 4 May 2015

Lihatlah Tanda-Tanda: Tragedi Kemalangan di Lebuhraya DUKE

Beberapa hari lepas kita dikejutkan dengan satu tragedi kemalangan di lebuhraya DUKE. Bukan tidak pernah ada kemalangan sebelum ini. Malah setiap hari, ada saja kemalangan yang mengerikan berlaku. Malaysia sudah lama terkenal sebagai negara yang kadar kemalangannya tinggi di seantero dunia. Ia fakta yang diceritakan.

Pun begitu, kemalangan di Lebuhraya DUKE itu menjadi kecoh dan disebut-sebut:
  • Pertama, kerana ia dikatakan berlaku kerana geselan kereta yang merempit. Ramai pengguna lebuh raya sudah lama berang dengan keselamatan lebuhraya kita yang seperti tidak berjaga. Saban minggu berulang alik menziarah arwah Mak yang sakit dulu menyaksikan pelbagai peristiwa yang menaikkan darah. Bayangkan, bas dan lori besar berlumba-lumba di sebelah lorong kanan. Tanpa peduli kenderaan-kenderaan kecil lain. Keadaan kalut itu disertakan pula oleh puak-puak kelab kereta. Membontoti kereta demi kereta dengan kelajuan yang tinggi dan memotong sesuka hati. Ditambah lagi dengan kenderaan-kenderaan yang tanpa segan silu dan otak yang berfikir, lalu menggunakan lorong kecemasan seenaknya. Sungguh.. berada di lebuhraya kerap menyesakkan dada. Ia seperti tidak sepadan dengan duit tol demi tol yang dibayar. Maka, kemalangan ngeri itu seperti bom jangka yang memecahkan rasa tidak puas hati pengguna lain yang terpendam.
  • Kedua, dengan sekelip mata, dua anak-anak kecil yang comel menjadi yatim piatu. Yang melanggar, diam membisu. Yang dilanggar, mengutip satu-persatu sisa-sisa duka yang ditinggalkan dan menanggung beban yang berat dipandang.
Betapapun sedih dan gundah meratapi nasib kedua anak kecil itu, tiba-tiba peristiwa itu membuka mata tentang hukum Hudud Allah yang menjadi endah tak endah di bumi ini. Ia ditentang oleh sebahagian bukan penganut Islam. Satu hukum yang tidak ada kena mengena dengan mereka. Tidak mengapalah... mereka tidak mengerti. Hukum hudud juga ditentang oleh penganut Islam sendiri! Tidak tahulah sebabnya kenapa. Tetapi tentangan itu bisa menggugat akidah Islam yang ada! Sombongnya makhluk yang bernama manusia. Menentang hukum dari TuhanNya. Bagaimana peristiwa kemalangan ini dapat membuka mata umat Islam yang terlena? Bandingkan balasan dari mahkamal sivil. Pihak yang bersalah hanya didenda beberapa ribu sahaja. Apabila denda yang sedikit itu dibayar, hidup menjadi senang lenang semula. Esok boleh langgar orang lagi. Ada duit, semua boleh jadi. Lihat pula dari perspektif hukum Hudud. Saya tidak arif tentang hukum-hukum ini. Sekadar mendengar ceramah-ceramah sahaja. Dari sudut perundangan Islam, jika menyebabkan kematian di kalangan orang Islam, hutang nyawa dibayar nyawa! Jika kesalahan dimaafkan oleh ahli keluarga barulah nyawa terselamat. Si pesalah tidak boleh bersenang lenang. Perlu membayar denda sebanyak 400 ekor unta. Berapa harga seekor unta? Berapa kos bayaran untuk semua? Lebih sejuta! Dengan wang itu, pasti terjaga nasib si yatim piatu yang ditinggalkan secara tiba-tiba. Pasti terkesan hidup si penyebab kematian. Ia satu dosa besar. Azab denda perlu dibayar selagi hidup. Azab selepas mati tidak tahu lagi.

Lihatlah! Betapa hukum yang Allah tetapkan sangat terkehadapan (futuristik). Kenapa hukum Islam disandarkan dengan hasil ternakan? Kenapa tidak dengan wang sahaja? Dulu, soalan itu saya tertanya-tanya. Apa nilai duit sejuta 20 tahun dahulu? Boleh membeli berpuluh-puluh rumah mewah. Apa nilai duit sejuta sekarang? Nak beli sebuah rumah corner-lot pun tidak terbeli! Nilai wang akan susut. Nilai binatang ternakan tidak begitu. Harga binatang ternakan tidak pernah turun. Ia sentiasa naik mengikut peredaran masa. Lihatlah! Lihatlah tanda-tanda Kebesaran TuhanMu. Dia Mencipta undang-undang sesuai untuk semua zaman. Dia Mencipta hukum seadilnya. Yang dizalimi pasti terbela dengan jayanya... Hukum yang sesuai untuk zaman lebih 1400 tahun yang lalu.. hukum itulah yang sesuai untuk zaman ini dan zaman yang mendatang. 

Untuk si kecil yang yatim piatu ... semoga Allah merahmati hidupmu selalu. Allah tidak menguji kecuali hanya sekadar yang tertanggung oleh hamba-hambaNya. Ia janji Allah. Dan setiap janji Allah adalah pasti.


No comments: