Tuesday, 8 December 2015

Kita yang Merancang

Setiap hari kita akan merancang sesuatu. Kadang kala ia dinyatakan dengan kata-kata, kadang kala ia dinyatakan secara bertulis dan kadang-kadang ia hanya disebut di hati. Kerap kali juga rancangan sering berbaur dengan angan-angan. Rancangan perlu ada perlaksanaan, sedangkan rancangan akan segera bertukar menjadi angan-angan jika ia kekal tanpa sebarang usaha.

Seperti Gem 6 teringin sangat untuk memiliki threadmill. Katanya, berat badan beliau akan berkurangan jika ada alatan itu nanti. Namun, untuk menyampaikan hajat beliau, selalu tergendala. Atau sangat berkira-kira. Hendak dibeli versi elektronik, bukan setakat harganya yang mahal tetapi saiznya besar. Sehingga tidak tahu di mana hendak diletakkan. Jika ingin membeli yang manual sahaja, tidak pula dijual di kedai-kedai peralatan sukan. Yang ada pilihan, cuma belian secara online. Tetapi gusar pula, takut-takut bila barang sampai, tidak kena dengan kehendak. Di mana pula hendak dibuang. Persoalan-persoalan itu berlegar-legar di kepala. Sehinggakan Gem 6 sudah bosan menunggu. Sedangkan saya pula sudah mula ingin marah. Tidak tahu pada siapa. Tetapi yang pasti kepada kelewatan untuk membeli satu sahaja barang. Bukannya beribu-ribu barang.

Dua hari lepas, saya ke rumah anak saudara yang berdekatan. Kakak ipar memerlukan sedikit urutan kerana kesakitan untuk mengangkat tangan. Bagi saya inilah peluang keemasan untuk mempraktikkan satu kemahiran baru yang diperolehi. Lucu ya dalam hidup ini. Saya tidak pernah terfikir untuk memiliki kemahiran baru yang satu ini. Tetapi sudah tersurat! Ketika berbual-bual, tetiba terkeluar isu untuk memiliki threadmill. Rupa-rupanya anak saudara memiliki alatan itu dan ingin pula melupuskannya atas alasan mereka akan berpindah ke rumah yang lebih kecil. Akhirnya, alatan yang berbulan disebut-sebut itu dibawa pulang dengan senang dan secara percuma. Sedangkan niat untuk membelinya sudah tertanam berbulan-bulan seperti ada halangan untuk berbuat demikian. Sebelum pulang ke rumah pada malam itu, terpacul kata-kata dari anak saudara, "Ya.. kita tidak tahu perancangan Tuhan... kita merancang.. tapi DIA juga merancang untuk kita". Sungguh... Allah MAHA Mendengar... biarpun hanya sekecil-kecil permintaan! Dan DIA mengatur aturan yang MAHA Sempurna.

No comments: