Tuesday, 15 December 2015

PT3 oh PT3: Penyupun boleh Terus Menangis!

Sudah tersurat, tahun ini saya juga mempunyai seorang anak yang perlu berdepan dengan kecelaruan PT3. Seperti tahun lepas. Ia bercelaru. Tahun ini celarunya lebih teruk. Jika penyu perlu mengambil PT3, maka sudah pasti ia akan terus menangis seperti menangis kehilangan telur-telurnya.

Tahun ini saya menyaksikan Sekolah Seksyen 7 tidak mendapat seorangpun pelajar yang mendapat 'straight As' daripada bilangan pelajar 442 orang. Khabarnya sekolah elit Seksyen 9 pun hanya mampu menghasilkan hanya seorang 'straight As'. Sudah tentu ia melemahkan harapan ibu bapa. Kerana bilangan A juga yang akan dipandang untuk meneruskan ke sekolah berasrama penuh.

Semalam, Gem 6 sibuk mengisi borang untuk ke asrama penuh. Amat terkejut kerana pilihan sekolah yang tertera hanya 6 sahaja daripada 69 buah yang ada! Berkali-kali mouse disorong untuk pilihan yang lebih. Ia tidak bergerak. Hanya itulah pilihan. Lalu, ketika hari larut malam, saya terus menalipon rakan sekolah yang hampir. Meminta pandangan. Beliaupun terkejut dengan keadaan itu, lalu menalipon seseorang yang lain. Lalu, seseorang itu memberitahu bahawa para pengetua sekolah berasrama penuh sudah membuat keputusan untuk tidak mengambil pelajar untuk ke tingkatan 4 kerana tidak percaya kepada keputusan PT3. Lalu, keluar pula cerita-cerita bahawa ada sekolah-sekolah yang 2 bulan lebih awal telah meneliti dan memberi peluang pelajar mencuba-cuba menjawab soalan PT3. Ia mungkin cerita. Tapi di negaraku yang tercinta ini, cerita-cerita dongeng itulah yang selalu menjadi nyata.

Ada pula yang berkata, penutupan ambilan itu kerana kita sudah kehabisan wang untuk mentadbir. Lalu, hati kecil saya bertanya dan bertanya ... ketika hasil negara melimpah ruah - minyak, balak, getah, timah dan air juga dijual, duitnya hilang di mana? Siapa yang menjaga? Siapa yang berkata menjaga segala ketuanan kita, tapi akhirnya hilang satu per satu di depan mata? Seperti anak bangsa kita hilang duit biasiswa, diganti dengan sistem pinjaman pelajaran yang menekan kehidupan anak-anak muda. Kali ini, anak bangsa kita juga yang tidak dapat berpeluang ke sekolah asrama, kerana caca merba yang ada. Lalu, tuan manakah yang dijaga? Hati saya bertanya dan terus bertanya... 

Saat ini hati saya terus menangis.. bukan sekadar kecelaruan PT3... tapi pada nasib kita yang seterusnya. Ya Allah bantulah kami. Berilah kami jalan untuk kebuntuan yang dicipta oleh manusia-manusia ini. Pasrah.

1 comment:

Anonymous said...

pon masing dicanang dalam media massa,kononnya hasil PT3 makin meningkat,makin berjaya...APABILA PENGGUBAL DASAR PENDIDIKAN DISERAHKAN PADA YANG BUKAN AHLI,akhir zaman semakin hampir.