Tuesday, 16 December 2008

Aidil Adha dan Korban

Aidil Adha telah berlalu, tapi sekarang baru sempat 'update' entri. Banyak acara telahpun dijalankan.

Acara Pertama: Melawat keluarga Ayu (anak angkat di Nottingham)

Pada petang Sabtu sebelum bercuti Aidil Adha, kami berkesempatan untuk melawat keluarga Ayu dan berkesempatan berjumpa dan berkenalan dengan ibu bapa Ayu iaitu Kak Milah dan Abang Abdul Rahman. Tujuan asalnya kami hendak mengambil baju raya (yang dipesan semasa raya Aidil Fitri... konon-kononnya nak minta Ayu bawa ke Nottingham untuk kami beraya di sana!). Tapi kami ditakdirkan beraya di Malaysia.. jadi baju-baju tersebut tersadai lah di rumah Ayu (Bangi). Namun, paling utama, kami sekeluarga dapat berkenalan dengan keluarga Ayu. Kami dijamu dengan juadah-juadah asli, hasil tanaman keluarga Ayu.. mm... sedap sungguh! Kami sungguh terharu kerana dapat menyambung silaturrahim ... rasa bertambah lagi ahli keluarga. Sepanjang tempoh kami berada di rumah kak Milah, jelas terbayang sikap ramah dan prihatin beliau. Lalu, hati sayapun berkata-kata "patutlah anak kak Milah disayangi, kerana beliau menyayangi!". Allah Maha Melihat dan Mendengar - buatlah baik, pasti Allah membalasnya dengan kebaikan, kalau bukan ke atas kita, ke atas anak-anak dan keturunan kita. Dan perlulah ada perasaan gentar untuk berbuat jahat, dengki dan aniaya; kerana Allah pasti akan membalasnya, kalau tidak ke atas kita, ke atas anak-anak dan keturunan kita.

Untuk raya Aidil Adha kali ni kami semua (girls only!) dapatlah memakai baju raya tersebut:

Beraya di rumah TokKelima-lima Gem di pagi raya... Terima kasih kak Ayu di atas usaha memilih baju-baju kami (except the boys!)

Hari Lahir Gem 1


Pada 7/12/2008, Gem 1 menyambut hari jadinya yang ke..... Mak Cik Zah telah menghadiah kek 'surprise'. Selepas makan malam, kami makan kek hari jadi pula. Meriah sungguh rumah Tok.
Korban

Untuk Aidil Adha kali ini, kami sekeluarga telah menyempurnakan tuntutan Korban. Memandangkan bilangan kami sekeluarga cukup tujuh orang, maka dapatlah kami menumbangkan seekor lembu pada hari raya pertama.
Urusan akad jual beli lembu

Lembu yang dibeli sedia menanti untuk dikorbankan

Lembu ditidurkan


Bersedia untuk menyembelih korban

Sebelum menyembelih, ustaz melaungkan 'Allah hu Akbar.. Allah hu Akbar dengan alunan yang mendayu-dayu sambil disambut oleh kami yang menyaksikan.. sayu sungguh sehingga ada yang bergenangan air mata.

Lembu siap dikorbankan..

Menunggu proses seterusnya.. aktiviti melapah..

Anak-anak menyaksikan penyembelihan korban, moga-moga Allah tanamkan semangat korban di jiwa merekaMalamnya, kami sibuk membahagikan dan memasak daging korban. Kebetulan Pak Ya dan Fauziah (Nottingham) juga pulang beraya ke kampung. Mereka sekeluarga datang ke rumah Tok dan turut serta 'barbeque' daging korban.

No comments: