Saturday, 23 October 2010

Gem 7 dan Rambutan

Gem 7 amat suka buah Rambutan. Baginya, buah Rambutan akan sentiasa ada dijual di pasar atau di tepi-tepi jalan. Apabila beliau teringin memakan Rambutan.. beliau hanya perlu berkata,"Mummy, I want Rambutan", maka sangkanya buah Rambutan akan terhidang di depan mata! Sudah berkali-kali diberitahu padanya, buah Rambutan buah bermusim, cuma sekali setahun. Cuma, jika ada rezeki, buah Rambutan dijual dalam jangka waktu yang agak panjang kerana masaknya tidak serentak di antara negeri-negeri. Tidak pasti, Gem 7 faham atau pura-pura tidak faham. Beliau akan meminta pada bila-bila masa beliau suka!

Pernah sekali, kami mencuba Gem 7 dengan buah Rambutan di dalam tin. Harapan kami, senanglah nanti apabila beliau merengek-rengek, buah Rambutan di dalam tin mudah didapati. Tapi, siang-siang lagi beliau berkata,"Mummy, when you want to buy Rambutan, please buy the fresh Rambutans, not the rambutans in tin". Aduhai.... tidak berjayalah nampaknya.

Meminta buah Rambutan ketika musimnya adalah permintaan biasa. Yang luar biasa, ialah apabila permintaan itu tidak bermasa dan bermusim! Maka, jika permintaan itu tidak bermasa dan bermusim, kami tidak ada daya upaya melainkan mengajarnya berdoa. "How?", tanya beliau. Kata kami,"Just say.. Oh Allah, please give me Rambutans. Amin". Dan beliaupun berdoa dengan penuh kusyuk. Sebentar kemudian, beliau akan berkata lagi,"Mummy, I want Rambutannnnnnn.."! Dan, setiap kali itu juga, ahli keluarganya akan berkata,"Pray to Allah". Sungguh! Doa anak kecil tidak berhijab dengan dosa. Allah ada di mana-mana untuk Mendengar permohonan hambaNya. Sehingga hari ini, setiap kali permintaan Gem 7 (yang tidak bermasa dan bermusim) untuk makan buah Rambutan telah dikabulkan Allah dengan cara yang tidak disangka-sangka akan tempat dan masanya. Dan, Gem 7, akan berkata,"Thank Allah.. Thank you Allah, You heard my wish! Alhamdullillah".

Kisah Gem 7 adalah kisah harian yang remeh. Pun begitu, ia mengetuk pintu hati, bahawa doa anak kecil tidak berhijab.. dibayar tunai di depan mata! Ya.. Allah hampirnya Engkau dengan hambamu sehingga Engkau Amat Mendengar keinginan yang tersurat dan tersirat. Ampunilah dosa-dosa kami. Mudah-mudahan, antara kami dan Engkau, tiada hijab dosa yang menghalang kebaikan di dunia dan di akhirat. Amin.

No comments: