Monday, 11 October 2010

Tudung

Memakai tudung bukan satu perkara baru. Memakai tudung ialah hukum Allah, bukan hukum ciptaan manusia, WAJIB ke atas kaum Hawa (baligh) yang berugama Islam. Istilah tudung mengingatkan tentang cerita lampau - sekitar 27 tahun yang lalu. Ketika itu mungkin berusia sekitar 15 - 16 tahun. Fenomena remaja memakai tudung ke sekolah adalah fenomena luar biasa. Hanya terlalu segelintir pelajar-pelajar yang mempunyai kesedaran untuk menyempurnakan perintah Allah itu. Ketika pelbagai fesyen muncul, gadis remaja mula dibaluti, ditutup! Lalu, perlakuan mereka yang memakai tudung ketika itu dilihat sebagai songsang, melawan arus kemodenan. Ada kalanya dilabel sebagai pelampau atau terlebih alim.

Tidak berapa lama kemudian, memakai tudung mula menjadi ikutan. Ada yang mengambil sikap tunggu dan lihat. Ada yang tidak senang, lalu menimbulkan cerita-cerita. Cerita yang paling popular ketika itu ialah tentang hantu yang bertudung, yang kononnya berkeliaran di sana-sini, iaitu hantu Kom-Kom. Ha..ha... hantupun teringin bertudung! Entah tujuan apa, untuk menghina mereka yang bertudung atau untuk menakut-nakutkan, tidaklah diketahui akan asal usulnya. Apabila ramai pelajar semakin insaf dan memilih untuk memakai tudung, ada pihak yang tidak suka lalu menimbulkan isu. Maka, memakai tudungpun perlu mengikut undang-undang - contohnya perlu mendapat tanda tangan persetujuan si Polan dan si Polan. Dulu, isu ini dilihat remeh.. jika tanda tangan diperlukan, maka tanda tanganpun di ambil sebagai tanda kebenaran untuk menurut perintah Tuhan. Hari ini, jika dimbas kembali... Ya Allah.. rupa-rupanya tidak perlu hidup di zaman Firaun, kerana Firaun ada di mana-mana. Seorang manusia meminta kebenaran daripada seorang manusia untuk mengikut kehendak Allah! Alahai.. bongkaknya yang bernama manusia ini!

Pada masa itu, tudung tidak dijual di kedai-kedai seperti jualnya selendang. Lantas, kami akan menjalankan projek bersama: membeli kain dan menjahit tudung. Tepi tudung hanya mampu dibakar! Tidak ada sulam-sulaman atau batu permata. Jika ada kreativiti, lilin digunakan untuk membentuk kerawang-kerawang. Manisnya kenangan itu.

Kini, tudung bukan isu luar biasa. Ia datang bersama fesyen yang silih berganti. Tudung dijual bersepah di kedai..dibutik.. di pasar malam ..di bazar, 'online' pun ada! Tanyalah pada kewangan sendiri: mahu yang murah atau mahal, yang biasa atau berjenama. Tanyalah pada iman sendiri: mahu yang labuh atau yang singkat, yang jarang atau yang tebal, yang tutup penuh atau separuh.

Ada juga yang berkata... kenapa perlu bertudung? Tidak bertudungpun, hati masih baik! Soal tudung dan soal hati tidak ada kena mengena. Tudung hukum Tuhan, yang tidak boleh dinafikan. Lihatlah dengan mata hati... Lihat contoh ini: jika anda ingin membeli coklat yang berjenama dan mahal, apakah anda akan memilih yang pembalutnya terkoyak? Bukankah dikatakan tadi, isi tiada kaitan dengan kulit? Lihatlah di pasaraya, semakin mahal barang, semakin cantik ia dibalut! Sungguh, Allah telah menjenamakan kaum Hawa Muslim dengan balutan yang indah!

Pun begitu, oleh kerana tudung kini bukan isu ganjil, ianya sering diremehkan pula. Bertudung di atas, terbuka di lengan. Bertudung di atas, terbelah di kaki. Barangkali, sesekali perlu bertanya pada diri sendiri: Apakah ertinya aku memakai tudung ini? Apakah sekadar ikut-ikutan? Apakah sekadar memenuhi paksaan? Apakah sekadar mengikuti fesyen? Apakah kerana aku takut pada hukum Tuhan... yang padanya ada dosa dan pahala.. yang padanya ada kesudahan Syurga atau Neraka?Ini tambahan daripada rakan maya, nurrazzah8, untuk dikongsi bersama:

Sekarang pulak dah keluar tudung yang berbonjol tinggi....yang tak berambut panjang pun ada dikhaskan sejenis "siput" yg diperbuat daripada kain apabila dipakai akan kelihatan seperti siput tinggi...

Ya Allah...mungkin mereka ini tidak pernah atau tidak tahu mengenai satu hadis nabi itu,

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212

NOTA:

Entri ini khas ditujukan untuk anak-anak perempuanku dan anak-anak lelakiku (yang bakal memiliki isteri dan anak-anak perempuan!) dan untuk pelajar-pelajarku lelaki dan perempuan. Ia mungkin isu peribadi. Apa perlu aku peduli kerana kuburku adalah kuburku dan kuburmu adalah kuburmu? Namun, di dalam buku catitan milik Allah, ia tidak begitu. Bukankah DIA Pemilik buku catitan yang Maha Kompleks? Buku akaunku di sisiNYA, ada kaitan denganmu yang saling berkait antara si ibu dan si anak dan si pengajar dan pelajar. Maka, aku sudah menyampaikan, apa yang perlu disampaikan. Mudah-mudahan ianya bernilai di sisi Allah, Tuhanku dan Tuhanmu.

2 comments:

nurazzah8 said...

Ya..masih ingat dulu masa sekolah, orang takut-takutkan ttg hantu kom-kom...mcm2 cerita,

sekarang pulak dah keluar tudung yang berbonjol tinggi....yang tak berambut panjang pun ada dikhaskan sejenis "siput" yg diperbuat daripada kain apabila dipakai akan kelihatan seperti siput tinggi...

Ya Allah...mungkin mereka ini tidak pernah atau tidak tahu mengenai satu hadis nabi itu,

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Anonymous said...

Salam nurazzah8,

Keadaan di sekeliling jelas tanda-tanda akhir zaman. Kadang-kadang, melihat perwatakan, sudah bercelaru, lalu bertanya.. apakah aku masih di Nottingham??!.. bukannya di Malaysia!

p/s: Izinkan salin hadis ke entri ini supaya dapat dikongsi bersama.

sevendrops